lørdag 28. august 2010

Rosenborg, en vinner!




Rosenborg er en av flere roser som ble gravd opp i vår. Den hadde det ikke så bra i våres og fikk tilbringe sommeren i potte for at jeg skulle kunne se om det var bryet verd  å spare på den. Det har det så absolutt vært. I fjor var hun nydelig og jeg var så redd for å miste henne, men det ser nå ut til at hun er enda finerer enn i fjor. Takk og pris!
Det har ikke vært antydning til sykdom eller rust, jeg tror ikke hun har vært angrepet av en eneste stakkars lus heller.
Ingen rådyr har spist av henne og aldri har hun hatt så mange blomster.


Når knoppene kommer er de lik mange roseknopper, men når de åpner seg skjer det litt anneledes.
De underste kronbladene folder seg helt ut før de innerste følger etter, litt spesiellt men utrolig vakkert. 
Det kjennes SÅ godt etter denne vinterens prøvelser at de aller fleste rosene har klart seg og blomstrer som vanlig.



søndag 18. juli 2010

Apotekerrosen




Rosa Officinalis eller apotekerrosen som den også kalles med et mer hverdagslig navn er en av de sommerblomstrende favorittene mine. Det er en veldig gammel rose og en tidlig kultivar av Rosa Gallica. Den kalles apotekerrose fordi den ble brukt som medisinplante, til paryme og mat. I år er den blitt en smule maltraktert etter at store og tunge greiner falt ned over den da vi fikk saget ned noen store furuer her i hagen. Heldigvis så stod den litt beskyttet av et epletre som tok i mot de verste støtene. Dette er en av de rosene jeg ikke ville være foruten, både på gunn av skjønnheten og den historiske bakgrunnen den har. Jeg gleder meg til min rose blir så stor at jeg kan plukke roseblader og lage rosegele. Foreløpig bare nyter jeg synet av den så lenge den varer. Det sies at den setter rotskudd når den dyrkes på egen rot, foreløpig har jeg ikke sett noen her, men de må gjerne komme.
Opphav: Stammer fra en gang på 1400 tallet
Blomsterstørrelse: Ca 10cm
Duft: Sterk og søtlig
Blomstringstid: Midt på sommeren, men bare en gang
Størrelse: 1,25m/1m
Herdighet: H6


onsdag 14. juli 2010

St.Nicolas


Denne kan fort komme til å bli en av mine favoritter. Jeg kjøpte den i fjor (2009) og allerede da hadde den noen blomster. I år har den blomstret ganske godt, men nå ser den ut til å være ferdig for året. Den er engangsblomstrende, men setter nyper som etter boka skal stå lenge. Det må jeg huske å sjekke ut i år. Blomstene er relativt små og rosa, men lysere og neste hvitt imot senter. I en av rosebøkerne mine står det at den setter store blomsterklaser med opptil 15 blomster i klasene, det har ikke mitt eksemplar gjort, men kanskje når den får litt fler år på baken. Veksten er litt slengete og den har ganske myke greiner og en god del torner. Jeg har gitt den en ganske dårlig plassering, med mindre sol og lys enn den egentlig setter pris på. Det skyldes ene og alene plassmangel, men nå tror jeg at jeg må gå på leteing etter en litt mer solfyllt plass, og da får den forhåpentligvis større blomsterklaser.
St.Nicolas er en frøplante som dukket opp i en hage i England. Hagen heter St.Nicolas så da var det vel naturlig å kalle rosen opp etter hagen den kommer fra.

Opphav: Hilling, 1950
Blomsterstørrelse: ca 8 cm.
Duft: Svak, men god og søtlig
Blomstring: Engangsblomstrende midt i sesongen - nyper
Høyde/bredde: 1,5m/1,25m
Herdighet: H5

søndag 11. juli 2010

Stanwell Perpetual


Jeg hører og leser mange lovord om denne rosen, men jeg er ikke like begeistret. Jeg synes den er rotete i veksten og får ofte stygge blader. Den enkelte blomst derimot liker jeg, den er søt, og har god duft. Blomstene er forholdsvis små, mellom 5 og 8 cm her hos meg. Fargen er lys, lys rosa når den åpner seg og blekner ganske fort til hvitt. Kronbladene har en firedelt form og de innerste krøller seg vakkert inn mot senter. De kommer enkeltvis på ganske korte stilker og passer best på busken for den holder ikke lenge i vase.


I roseboka mi står det at den trenger tid på seg til å bli skikkelig godt etablert og det kan stemme godt. Jeg plantet den i 2005 og den har stått på samme stedet siden. Først i år synes jeg den begynner å likne på noe, den har samlet seg og blitt litt mer opprett i veksten. Men så skjedde det at vi hadde behov for å sage ned en del trær og da ble den mer eller mindre flatklemt og fikk en del skader. Nå må jeg til med saksen og det er visst noe den ikke er så glad for. Den er ganske tidlig i blomst og holder på til langt ut på høsten. Jeg har sett at de siste blomstene om høsten har en sterkere rosa farge enn de som kommer tidlig i sesongen. Det spennende med denne rosen er hvordan den ble til. Den ble oppdaget nokså tilfeldig i en privat hage i England, og er nok en frøplante som har oppstått der i hagen. Ingen har klart å finne ut hvem som er foreldrene til rosen, men det antas at den har både pimpinellifolia og damascena blod i seg.

Opphav: Lee, Storbritannia, 1838
Duft; Ganske sterk og søt
Blomstring: Tidlig og lenge
Høyde/bredde: 2m/1,5m
Herdighet: H6-H7

torsdag 8. juli 2010

Ny billedcollage


Stadig fler roser blomstrer og jeg klarer ikke lage innlegg fort nok for å få dem med meg etter hvert som de dukker opp. Her er noen av de som har kommet de to siste ukene;  'Lambert', 'The Dark Lady', 'Tuscany' og 'Eden'.
Jeg håper å komme sterkere tilbake etter hvert med fydigere tekst til rosene, akkurat nå har jeg nok med å fotografere og nyte blomstene.

fredag 2. juli 2010

I min roseverden...

......finnes det rom for både gleder og sorger.
Noen av gledene har jeg samlet i en ny collage. Heldigvis så blomstrer mange roser og enda er det flere som står for tur. Jeg nyter synet, fargene og duftene, og venter i spenning hver morgen om noen nye har kommet. I dag var det den første blomsten på Mme Plantier, og hun er en stor dame med hundrevis av blomsterknopper. Det kommer til å bli et vindunderlig syn når hun står i fullt flor.


Rosene er i første rekke fra venstre: 'Blush Damask', 'Henry Kelsey' og 'Mme Plantier'
i andre rekke kommer 'Mary Rose', 'Victor Verdier' og 'Comte de Chambord'
og i tredje rekke 'St Nicolas', 'Rose de Recht' og 'Henri Martin'.

Sorgen og bekymringen for tiden er et rådyr som herjer villt i hagen. Jeg har fått de aller fleste rosene beskåret en ekstra gang denne våren av det jeg tror må være en lite redd og sulten rådyrbukk. Nå har jeg plassert ut blodmelsduftbomber mange steder, og håper det skremmer han vekk.
  

Dette er de sørgelige restene av 'Hanne' og 'The Pilgrim' som stod med store knopper. Jeg har vært en tur på hytta, og det var nok ikke så lurt akkurat i disse dager kanskje, for da jeg kom hjem var det bare å konstatere at både floksen og mange, mange roseknopper var havnet i rådyrmagen.  
I fjor kjøpte jeg 'Frühlingsduft'  og da hadde den bare noen få blomster, i år stod den med drøssevis av knopper - nå er det ingen igjen. Jeg hadde gledet meg så til å se og dufte denne rosen, men forhåpentligvis så kommer den med nye blomster senere om den får være i fred. Det er nesten så jeg har lyst til å sitte vakt i hagen hele natta og skremme rådyrbukken noe så hen i veggene når den dukker opp igjen, noe jeg er ganske sikker på at den gjør. Det er noe med at når rådyrene har funnet en plass med god mat så legger de gjerne tråkket sitt den veien, og det skal det noe til å endre på. Skulle så gjerne visst hvordan.

tirsdag 22. juni 2010

En collage av dagens roser

Klikk på bildet om du vil se det i større format

Det begynner virkelig å skyte fart i roseblomstringa nå. Jeg hadde lyst til å lage en collage med alle de rosene som har en eller flere blomster pr i dag. Og det var jo ikke så rent få. Den ville rosebusken som vokser her i hagen blomstrer også, men den har jeg ikke tatt med.

Øverst til venste er Mme Alfred Carriere som kom med den aller første blomsten for i år i dag. Det er en nydelig klatrerose, med fantastisk herlig duft. Den klarte seg så nogenlunde bra i vinter  - heldigvis.
Neste rose (på samme linje) er den hvite piminellen som jeg ikke vet navnet på. Det er også den som er på bildet midt i. Den blomstrer usedvanlig rikt i år og også den har nydelig duft.
De neste er Glauca  Nova og Stanwell Perpetual.
Under Mme Alfred og nedover er en navnløs rugosa, Louise Bugnet som har fått besøk av ei diger humle og Jacqueline du Pre.
Ved siden av Jacqueline du Pre og bortover står Wasagaming, Frühlingsgold og Jens Munk.
Oppover igjen er det Marie Pavie og Gerbe Rose.

Mange andre roser står sprengklare med rødmende og stor knopper, så jeg regner med at om få dager kan jeg lage nok en collage.

Rådyra har vært en snartur innom og smakt på noen av rosene, og jeg var kjapp med å finne frem blodmelet igjen. Håper det holder dem unna.
Det har vært mye og sterk vind de siste dagene så noen lange nye skudd er rett og slett knekt av vinden, dessverre. Men rosene er i god vekst så de klarer nok dette også og kommer med blomster litt lengre utpå sommeren. Jeg har stor tro på at det skal bli godt med roser også denne sommeren

mandag 21. juni 2010

Hele busken full av blomster.


Nå er den på topp og blomstrer fra øverst til nederst. 'Frühlingsgold' er et vakkert syn der den står og lyser med blomster i mengder. Fargespillet er ikke så godt å se på bildet, men den har blomster som varierer fra det varme, gyldne til neste helt hvitt. Den blir lysere i fargen etter hvert som blomstene eldes.
Busken er svær, nærmere to meter høy og enda bredere. Jeg har ikke målt, men vet at jeg ikke rekker opp til toppen av busken for å beskjære. Blir sommeren varm og lang kan det hende at den kommer med noen få blomster også på høsten, selv om det ikke er vanlig. Nypene blir sorte, glinsende og vakre.

onsdag 16. juni 2010

Flere roser kommer med de første blomstene

'Glauca Nova'
Jeg kjøpte denne i fjor og fikk da bare noen få blomster, i år ser det ut til at det kan komme mange. Veksten er noe lav og krypende. Jeg trodde dette skulle bli en mer opprettvoksende busk, men kanskje den blir det etter hvert, slik som med 'Stanwell Perpetuale'?

'Jacqueline du Pre'
Den første blomsten på 'Jacqueline du Pre' ligner slett ikke på slik som blomstene var i fjor. Denne planten ble også kjøp sist sommer og da hadde den mørk røde støvdragere, disse ser mer gule ut. Jeg måtte skjære den nesten helt ned og har også flyttet den, kanskje blir støvdragerene mer røde utover sommeren? Jeg venter i spenning på de neste blomstene.

En navnløs hvit pimpinell
Denne er alltid tidlig i blomst og hadde den stått på et sted med mer sol hadde den blomstret enda tidligere. Den har fyllte blomster med duft og er en fortryllende rose. Det hender at den blomstrer med noen få blomster på høsten, men vanligvis er den engangsblomstrende. Den setter mange rotskudd og er lett å dele.

mandag 14. juni 2010

'Frühlingsgold' i blomst


'Frühlingsgold' startet blomstringen for et par dager siden, og det er sånn omtrent på dette tidspunktet hun begynner hvert år. Rosebusken står tett med knopper og kommer til å bli helt overstrødd med blomster når hun er på topp. Det er et flott fargespill i denne rosen. Knoppene er mørkt gule, nærmest orange med et lite snev av rødt i seg, og den utsprungne blomsten er først varm gul for så å falme til elfenbenshvit. Av og til kan rosen komme med noen få blomster på høsten og da forandrer fargen seg igjen og blomsten får noen røde flekker.

torsdag 10. juni 2010

Siste navn på lista og årets første blomstring


I dag gjør jeg meg ferdig med roselista mi for i år. Nå håper jeg at alle rosene er kommet med på en av listene, men skulle en eller fler være glemt så får det bare være slik. De fleste som ble gravd opp og satt i potte i påvente om det var liv i dem eller ei har vist seg å skyte godt fra jorden og ser friske og fine ut så langt. Nå har jeg klart å rote med navnelappene så jeg er ikke sikker på hvilken rose som står i hvilken potte, men det er jo ingen krise for så snart blomstringen begynner vet jeg hvor merkelappene skal. Jeg pottet 9 roser, en av dem ,'Evelyn' er er definitivt død og kastet og en annen husker jeg ikke hva var for en, men jeg tror det er en av de ukjente røde rosene mine.
Roser i potter/krukker:
'Augusta Luise'
'Gertrude Jekyll'
En ukjent hvit rose
'Rosenborg'
'Barcarole'
'Jacqueline du Pre'
'Marie Pavie'

Nå er rosene så smått begynt å blomstre. Aller først ut var Fru Rugosa og neste mann på lista er 'Wasagaming'.  (bildet)
Det var rugosarosene som vant kappløpet her i år. De neste som kommer til å springe ut om ikke så mange dagene er pimpinellene. 'Frühlingsgold' pleier vanligvis å komme med den første blomsten rundt 15 juni, så nå skal det bli spennede å se om det skjer i år også. 

torsdag 3. juni 2010

Beskjæringslista fortsetter

I dag kan jeg føye til to roser på lista over de som ikke har klart seg, men havnet på komposten:
'Silver Jubilee'
''Evelyn'

Lista over de som har fått normal til mild beskjæring:

'Ghislaine de Feligonde'
'Comte de Chambord'
'Rosa officinalis'
'Jaques Quartier'
'New Dawn'
'Gerbe Rose'
'Henry Kelsey'
'Glauca Nova'
'Frühlingsduft'
'The Countryman'
'Deuil de Paul  Fontaine'
'Blush Damask'
'Mme Alfred Carriere'
'Alberic Barbier' - burde nok vært mer
'Buff Beauty'
'Louise Bugnet'
'Charles de Mills'
'Louise Odier'
'Abraham Darby'
'Astrid Lindgren'

Så en liste over de som har fått en kraftig beskjæring:

'Constance Spry'
'Awakening'
'Alfred Colomb'
'Martin Frobisher'
'Penny Lane'
'Winchester Cathedral'
'Mary Rose'
'Rose de Recht'
'Margaret Merril'
'Memoire'
'Dronning Margrethe'
''Heritage'
'Henry Martin'
'Maidens Blush' - denne er også fyttet
'Kronborg'
'Presidenr de Seze'
'Eden'

Jeg merker meg at mange av de rosene som ble klippet helt ned skyter og vokser godt. Noen av dem ser riktig flotte ut og  håpet om roseblomstring denne sommeren ser lys ut.
 'Wasagaming' har satt mange knopper og jeg gleder meg til å se den blomstre. Jeg kjøpte den i fjor litt sent på sesongen og da hadde den bare noen halveis avblomstrede blomster i gjen.

mandag 24. mai 2010

Fru Rugosa

Fru Rugosa kommer snart i blomst. Hun pleier vanligvis å være en av de første til å blomstre, og slik blir det nok i år også. Jeg vet ikke hva hun egentlig heter, men at hun er en rugosa er ganske sikkert. Jeg pleier bare å kalle henne 'Fru Rugosa'. Jeg fikk denne rosen  for mange år siden av min mormor, lenge før jeg ble bitt av rosebasillen og lenge før jeg begynte å interessere meg for plantenes navn.
Hun er en av dem som har ungått saksen og er like frisk som hun pleier å være. Heldigvis så er det noen av dem dette året.

I dag setter jeg opp lista over de rosene som helt har unngått saksen, enten fordi det ikke var nødvendig eller fordi jeg ikke rakk det.
Flere av disse rosene har knopper og de fleste er både friske og fine - heldigvis.

'Fru Rugosa'
'Frühlingsgold'
'Mme Plantier' - burde vært beskjært
'St Nicolas'
'The Fairy' - burde vært beskjært noe
'Stanwell Perpetual' - burde vært beskjært noe
'Tuscany'
'Wasagaming'
'Zephirine Drouhin'
'Jens Munk'
Pimpinell hvit ukjent sort

søndag 23. mai 2010

Roseknopper og en bit av beskjæringslista

Det er HÅP for roseblomster i hagen dette året også. Etter en liten inspeksjonstur i går ser jeg at mange av de rosene som har fått normal eller ingen beskjæring er i ferd med å danne knopper.
På bildet her er det 'Louise Bugnet'.  Den rosen pleier å blomstre forholdsvis tidlig og blomstene er nydelige, spesielt like før de springer ut.

Jeg deler opp beskjæringslista mi på flere innlegg og begynner med de rosene som er havnet på komposten.




Døde roser i år:

'Søren Kanne'
'Bernstein'
'Super Star' - et eksemplar
Ukjent rød rose, trolig 'Allotria' to eksemplarer
'Rapshody in Blue' - et eksemplar
Denne lista kan bli lenger etter hvert fordi noen roser jeg ennå har et lite håp til er gravd opp og satt i potter . Kanskje skyter de og kanskje ikke.

Roser som er skjært helt til bakken:
'Lambert'
'Marie Pavie'
'L'aimant'
'Parade'
'Mme Victor Verdier'
'Raphsody in Blue'
'Rosenresli'
'Nostalgie'
'Romanze'
'The Dark Lady'
'Sympathie'
'Karen Blixen'
'Aloha'
'Horsens Rose'
'SuperStar'
'Betty Harkness'
'Viking'
'La Paloma'
'The Pilgrim'

Mange av de rosene som er skjært helt til bakken skyter nå forhåpentligvis friske skudd og kanskje blir det også blomster på noen av dem- Det er i allefall lov til å håpe.

søndag 2. mai 2010

En før og nå historie...

....eller litt selvpining, ikke om jeg vet helt sikkert, men jeg hadde nå lyst til å vise hvordan min kjære 'Rosenresli var både før og nå. Etter den hardeste beskjæring denne rosen noensinne har fått er det ikke mye som vitner om fordums prakt og stolthet. Men jeg setter min lit til at den igjen skal bli som før. Den har i alle år vært en av de sunneste og mestvoksende roser i min hage og jeg har vært utrolig glad i den. I år hadde vi bestemt oss for at den skulle beskjæres kraftig for veggen bak den skal vaskes og males, men en så hard omgang med saksen som det tilslutt ble hadde vi ikke sett for oss i vår villeste fantasi.

lørdag 1. mai 2010

Rosebeskjæringen er avsluttet...

........men jeg er sikker på at jeg kunne ha klippet mer for å være helt sikker på at all greinbrann er fjernet fra hagen.
Nå synes jeg det får holde for nå er det også slutt på kreftene, og da er det ikke mer å si om den saken. Har jeg ikke fått bukt med sykdommen i år så blir det vel en sjangse til neste år skulle jeg tro. Mange roser er klippet helt ned, spadd opp og satt i potter. Så får de leve denne sesongen i potte og om de skulle ha tegn til greinbrann utover sesongen så bærer det rett i søpla med dem.
Jeg skulle lage en liste/oversikt når jeg var ferdig sa jeg, men det har jeg ikke fått gjort ennå. Får se det ann litt, samle krefter og overskudd så kommer den nok.
Nå gleder jeg meg over alt som blomstrer og gjør det verd å ha en hage tross alt.

onsdag 21. april 2010

Aloha spirer


Ikke alt er bare svart i rosehagen! Aloha som er en gammel rose i hagen, jeg tror den har vært her i nærmere 20 år, spirer nå på nytt. For en stund siden var jeg nødt til å klippe den helt ned på grunn av greinbrann. Jeg gleder meg enormt over å se nye skudd på veg opp av jorden rundt det som er igjen av den gamle stammen. Aloha er en rose som vanligvis vokser seint men her er den nå en av de første med så store og helt nye skudd.
Hvorfor rosene mine er blitt så hardt angrepet av greinbrann funderer jeg mye på. Noen sier at det kan skyldes overgjødsling eller bruk av kunstgjødsel. Det kan godt være at greinbrann kan oppstå som følge av disse tingene, men i allefall skyldes ikke utbruddet i min hage dette. Jeg har aldri brukt kunstgjødsel i hagen min og den begynner å bli noen år gammel etter hvert. For mye gjødsel tror jeg heller ikke det skyldes, men nå er jeg ikke så pretentlig at jeg veier gjødsla før den brukes så helt sikker kan jeg ikke være. Det jeg vet er at i fjor brukte jeg Hel-gjødsel for første gang og at vi har hatt en ekstrem vinter i forhold til det som har vært vanlig her de siste 20 åra minst. Jeg kan nok fundere og fundere, men har funnet ut at svaret får jeg kanskje aldri, det beste er å gripe tak nå og få bukt med elendigheten, glede meg over de rosene som fremdeles er friske og også huske på å nyte de blomstene som ganske sikkert kommer!

torsdag 15. april 2010

Klippe, klippe.....


'Rosarium Uetersen' var en staselig og ganske stor plante her i fjor. Nå i dag er den ca 3 cm høy og ikke særlig staselig. Den er klippet ned til marken i et forsøk på å hindre greinbrannen  i å ta livet av den. Det samme har skjedd med mange andre roser og flere står for tur. Jeg vet ikke om det hjelper å klippe, men det er forsøket verd. Sannsynligvis vil jeg vel se resultatet neste år.
Det er med sorg i hjertet at jeg gjør dette, men hva annet kan jeg gjøre? Det sørgeligste er de engangsblomstrende som jeg ikke vil få se i blomst i år, men forhåpnetligvis er de friske og blomstrer godt neste år. Jeg har ennå ikke fått den fulle oversikt, men jeg kan konstatere at noen få roser ikke er smittet. Når alt arbeidet med klipping er overstått skal jeg lage en liste over alle dem som har unngått saksens hårde hånd.
Tenk at man går en hel vinter og venter på at våren skal komme og hagelivet starte opp igjen og så må man begynne sesongen med å klippe bort alt det man har gått å ventet på så lenge! Det er ikke annet enn sørgelig.
Nå setter jeg min lit til de remonterende rosene og håper de blir riktig blomsterrike og fagrere enn noen gang.

fredag 9. april 2010

Greinbrann og beskjæring.


Ninni hadde for noen dager siden et veldig godt innlegg på bloggen sin om beskjæring av roser. Anbefales!
Jeg har ikke pleid å starte så tidlig som hun antyder, men ser jo at det har sine fordeler med tidlig beskjæring om vi bare unngår sterk nattefrost den nærmeste tiden.
I år har jeg tenkt at jeg skulle forsøke hennes metode på noen av rosene mine. Dvs at jeg starter med beskjæring av de rosene som står lunest til og derfor kommer tidlig i vekst. Men jeg har så mange roser og så få krefter at jeg regner ikke med at alle blir beskåret før de berømmelige museørene kommer.
En annen ting som har opptatt tankene den siste tiden er "greinbrann" Det er en soppsykdom etter hva jeg har lest meg til, men jeg vet ikke så mye om den. Nå lurer jeg på om det er noen som kan fortelle meg om det er greinbrann på disse stilkene på bildene her, eller er det skader som følge av en kald vinter? Eller noe helt annet? Jeg skulle ønske noen kunne fortelle meg mer om greinbrann. Hva skjer med rosen hvis den er angrepet av greinbrann og ikke blir beskåret? Er greinbrann smittsomt?

torsdag 18. mars 2010

Penny Lane is in my ears and in my eyes...


Sangen til Beatles som disse ordene er lånt fra dukker opp i hodet mitt hver gang jeg ser denne rosen. Jeg er såpass gammel at Beatles var den gruppen alle hørte på i min ungdom, og jeg liker sangene fremdeles.
Jeg er temmelig sikker på at dette er rosen 'Penny Lane' men merkelappen er forsvunnet og da den ble plantet hadde jeg mange andre roser som skulle i jorden samme dag (2006) og kan hende gikk det litt fort i svingene.


Jeg har ikke så mange klatreroser og skulle gjerne hatt fler, men så var det det med plass og dyp nok jord. Tomta vår er for det meste sprengstein og fjell , og da må det graves vekk stein på stein for å plantehullet dypt nok til ei rose.
'Penny Lane' brukte et par år på å etablere seg, men i fjor skjøt hun kraftig i været og hadde en flott men ikke overdådig blomstring. Blomstene minner my om 'New Dawn' som er en av foreldrene. Hun er stort sett frisk, men i fjor var det en antydning til svartflekk. Bladene er blanke og grønne .

Opphav: Harkness, Storbritania, 1998
Foreldre: 'New Dawn' - frøplante
Blomsterstørrelse: 11cm
Duft: Middels og god
Blomstring: Remonterende, men ikke overdådig blomstring.
Blomstene kommer i klaser
Høyde/bredde: 4m/2,5m - Så stor er ikke min rose ennå
Herdidhet: H3

onsdag 17. mars 2010

En rose vel verd å vente på : Ghislaine de Feligonde

 

For noen år siden leste jeg en artikkel i et hageblad om denne rosen og der stod det at dette var en rose som burde finnes i alle roseelskeres hage. Jeg var og er jo en roseelsker, men denne rosen hadde jeg ikke. Da var det bare en ting å gjøre, jeg måtte se om det var mulig å få tak i den et eller annet sted. I 2006 ble den anskaffet fra Danmark gjenom Rosenposten DK. 
Jeg er glad jeg gjorde det for dette er en rose jeg liker. Fargen er nokså ubestemmelig fordi den varierer etter hvor den er i blomstringsforløpet og etter temperatur, og kan være litt problematisk å plassere i samplantinger rent fargemessig Den er vakker når den står med store blomsterklaser og de forskjellige stadiene i blomstringen viser et variert fargespill. Blomster og blader er små, men blomstringen er stor og rosen er rimelig frisk og sunn.

  I Dams store roseleksikon står det fortalt at hertuginne Ghislaine de Feligonde var gift med en fransk offiser, og under første verdenskrig trakk hun sin sårede mann vekk fra ingenmannsland  mellom fiendens skyttergraver midt på natten. Modig dame!

Opphav: Turbat, Frankrike, 1916
Foreldre: 'Goldfinch' og ukjent
Blomsterstørrelse: 4-5 cm
Duft: Søtlig og ganske sterk
Blomstring: Remonterende, men kommer nokså sent i gang her hos meg
Høyde/Bredde: 3m/2m står oppgitt i Dams store roseleksikon, fra Pedersens planteskole i Danmark blir høyde oppgitt til 120-150cm. og det kan nok ha sammenheng med hva slags klima den vokser i tror jeg. Her hos meg er den nå ca 150 høy
Herdighet: H4

tirsdag 16. mars 2010

Et knippe hvite roser

Hvis jeg titter ut av vinduet kan jeg se at snøen forsvinner mer og mer for hver dag som går - heldigvis!
Jeg er glad i farger og gleder meg til de igjen vises i hagen. Hvite blomster er vakkert og selv om jeg nå er lei alt det hvite så blir det jo noe helt annet med hvite blomster utenfor her sammenliknet med hvit snø.
Mens jeg venter på årets blomster kan jeg jo nyte synet av fjorårets på bildene mine, så her er et lite knippe av hvite roser som det skal bli godt å se igjen om noen måneder.

mandag 15. mars 2010

Søren Kanne


'Søren Kanne' er ei rose jeg er glad i fordi den minner meg om et menneske jeg er glad i, og da spiller det ingen rolle at den ikke har noe særlig med duft og at fargen på blomstene heller ikke er den flotteste etter min mening.
Den står i ei stor potte og trives med det. Potta får bare litt ny jord/kompost øverst og rikelig med næring gjennom sesongen. Bildet med snø på tok jeg rundt juletider i fjor og etter det har det kommet mye mere snø. Den har vært helt undersnødd, men nå som smeltinga har kommet igang kan jeg skimte litt av pottekanten.
 'Søren Kanne' og er en dansk rose foredlet av Pernille Olesen, og historien bak navnet  har en dramatisk tilknyttning til det våte element.
Søren Kanne var en mann fra Grenå i Danmark som ble berømt fordi han reddet en skipper fra sin forliste skute. Historien om denne redningdåden er ganske forunderlig for Søren Kanne red på sine hester ut for å redde skipperen som klamret seg fast til skuten sin.

Opphav: Introdusert av Poulsen roser, foredlet av Pernille Poulsen
Blomsterstørrelse: Jeg har ingen oppgitte mål, men mine er ca 7-8 cm
Duft: Ingen
Blomstring: Rikt og remonterende
Høyde/bredde: Min er vel meteren høy.
Herdighet: Vet ikke