søndag 18. juli 2010

Apotekerrosen
Rosa Officinalis eller apotekerrosen som den også kalles med et mer hverdagslig navn er en av de sommerblomstrende favorittene mine. Det er en veldig gammel rose og en tidlig kultivar av Rosa Gallica. Den kalles apotekerrose fordi den ble brukt som medisinplante, til paryme og mat. I år er den blitt en smule maltraktert etter at store og tunge greiner falt ned over den da vi fikk saget ned noen store furuer her i hagen. Heldigvis så stod den litt beskyttet av et epletre som tok i mot de verste støtene. Dette er en av de rosene jeg ikke ville være foruten, både på gunn av skjønnheten og den historiske bakgrunnen den har. Jeg gleder meg til min rose blir så stor at jeg kan plukke roseblader og lage rosegele. Foreløpig bare nyter jeg synet av den så lenge den varer. Det sies at den setter rotskudd når den dyrkes på egen rot, foreløpig har jeg ikke sett noen her, men de må gjerne komme.
Opphav: Stammer fra en gang på 1400 tallet
Blomsterstørrelse: Ca 10cm
Duft: Sterk og søtlig
Blomstringstid: Midt på sommeren, men bare en gang
Størrelse: 1,25m/1m
Herdighet: H6


10 kommentarer:

Inger sa...

Visst blir man glad av 'Officinalis', jag älskar min:)
Ha en bra dag!

M.E.V. foto sa...

Vakker:)

heidi sa...

Det er så mye spennende stoff på rosesidene dine... Jeg blir virkelig nysgjerrig på rosehagen din, er den stor? Har du virkelig så mange roser? Hvordan ser hagen ut og hvordan setter du sammen rosebeddene? Det ble mange spørsmål, men jeg er bare mektig imponert! ;0)

Anonym sa...

Nice fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

Berit sa...

Så mange fine roser du har presentert i sommer, Juni! Jeg holder på å lese etter på bloggene etter ferien. Min Officinalis i sunnmørshagen står fortsatt fin, rosene er seine i år.

Thusnelda sa...

Hei, ville berre inn om for å hilse på:))
Spennande roser du har og som alltid fantastiske bilder.

Ha ei god natt!

lavendel mio sa...

Nydelig!
Så mange vakre roser du har i hagen, blir helt satt ut her:)
Ha en fin helg, Hanne

elle-melle sa...

Heidi:
Først av alt, beklager at jeg ikke har svart deg før, men jeg har rett og slett ikke vært inne på denne bloggen min på en stund.
Rosehagen min er ingen egen hage, men rosene er plassert rundt omkring sammen med stauder og busker. Hagen min er ikke så stor, tomten vår er i underkant av målet stort og så er det jo et hus der også, så akkurat hvor stor vet jeg ikke. Tomta er steinete og ligger i en skråning. Vi har byggd en del murer for å få større flater, så hagen er i dag i flere etager om en kan si det slik.
Alle rosene som står nevnt under etiketter er roser jeg har, nå kan det være at noen av dem er gått ut og ikke finnes i hagen lenger, men det kommer jeg til å skrive om under rosens navn.

Det er så hyggelig når noen spør. så ikke nøl om det er noe du lurer på. Det kan nok hende det drøyer litt før jeg svarer etter som jeg ikke er inne på denne bloggen hver dag.

Anonym sa...

Takk for interessant informasjon

Vilt og vakkert sa...

Heisann, bare som en liten kuriositet, ni år etter innlegget ditt: https://viltogvakkert.blogspot.com/2019/06/apotekerrosa-ei-heimkommen-rose-og-tre.html