fredag 2. juli 2010

I min roseverden...

......finnes det rom for både gleder og sorger.
Noen av gledene har jeg samlet i en ny collage. Heldigvis så blomstrer mange roser og enda er det flere som står for tur. Jeg nyter synet, fargene og duftene, og venter i spenning hver morgen om noen nye har kommet. I dag var det den første blomsten på Mme Plantier, og hun er en stor dame med hundrevis av blomsterknopper. Det kommer til å bli et vindunderlig syn når hun står i fullt flor.


Rosene er i første rekke fra venstre: 'Blush Damask', 'Henry Kelsey' og 'Mme Plantier'
i andre rekke kommer 'Mary Rose', 'Victor Verdier' og 'Comte de Chambord'
og i tredje rekke 'St Nicolas', 'Rose de Recht' og 'Henri Martin'.

Sorgen og bekymringen for tiden er et rådyr som herjer villt i hagen. Jeg har fått de aller fleste rosene beskåret en ekstra gang denne våren av det jeg tror må være en lite redd og sulten rådyrbukk. Nå har jeg plassert ut blodmelsduftbomber mange steder, og håper det skremmer han vekk.
  

Dette er de sørgelige restene av 'Hanne' og 'The Pilgrim' som stod med store knopper. Jeg har vært en tur på hytta, og det var nok ikke så lurt akkurat i disse dager kanskje, for da jeg kom hjem var det bare å konstatere at både floksen og mange, mange roseknopper var havnet i rådyrmagen.  
I fjor kjøpte jeg 'Frühlingsduft'  og da hadde den bare noen få blomster, i år stod den med drøssevis av knopper - nå er det ingen igjen. Jeg hadde gledet meg så til å se og dufte denne rosen, men forhåpentligvis så kommer den med nye blomster senere om den får være i fred. Det er nesten så jeg har lyst til å sitte vakt i hagen hele natta og skremme rådyrbukken noe så hen i veggene når den dukker opp igjen, noe jeg er ganske sikker på at den gjør. Det er noe med at når rådyrene har funnet en plass med god mat så legger de gjerne tråkket sitt den veien, og det skal det noe til å endre på. Skulle så gjerne visst hvordan.

5 kommentarer:

Berit sa...

Jotakk, jeg har også en som driver med ekstrabeskjæring. Tok en på fersken en kveld, for ut og brølte til ham, og han byksa unna og brølte tilbake. Kan du begripe at et så elegant dyr har så stygg stemme - og så stygge uvaner?

Men de han har spart er vakre!

AnnCharlotte sa...

Trist med rådjuren som äter upp dina rosor...tur att du har många, förhoppningsvis äter de inte upp alla...

Inger sa...

Fy så tråkigt med rådjuren, är glad att jag bor mitt i stan och slipper dem.
Trevlig helg!

IngunnBW sa...

Usj, så slemme rådyr - rakkere er de når de ødelegger på den måten. Men du har heldigvis mange vakre roser i behold :) Det er så inspirerende å se alle rosene dine, jeg får gode tips til nyanskaffelser hos deg.

Du spurte om Digitalis Grandiflora, jeg har kjøpt begge mine eksemplarer på et hagesenter. Jeg har ikke sett dem i andre farver, kommer du over noen må du si fra!

Margot sa...

Tråkigt med rådjuren som förstör dina fina rosor! Men de som blommar är mycket vackra!
Ha det gott i sommarvärmen!
/Margot