torsdag 25. juni 2009

Spjelking

The Dark Lady er en rose som har gitt meg mye strev. Den ble plantet for en del år siden og i mange år har den vært syk av enten rust eller svartflekk. I roseboken min står det at den kan angripes av meldugg, men det har den ikke hatt heldigvis. Hvert eneste år siden den kom her i hagen har jeg plukket blader i hopetall for å fjerne soppsykdommene. Den har stått der stygg og fæl og jeg har hatt mest lyst til å hive den i komposten. Men så er det duften som jeg liker så godt og fargen og blomsterformen. Jeg klarte aldri å gi den opp, og hvert år håpte jeg at i år så skulle den være frisk. I år er den frisk, har fine grønne blader og nydelige blomster. Men, ja det er et men, for vinden som jeg nok ikke kan gjøre så mye med har vært fæl, og en grein med blomsterknopp brakk nesten helt av. I et annet innlegg på Junis hage fortalte jeg om en tomatplante som knakk, og da fikk jeg en kommentar om at det kunne være forsøket verd å spjelke den. Kan man spjelke tomater så kan man kanskje spjelke roser også tenkte jeg. Det gikk! Blomsterknoppen fortsatte å vokse og i dag står den i blomst!
Selve spjelkinga er bare noe rørleggertettingsteip, eller hva det heter, som jeg har surret rundt bruddstedet. Tenk at det funka D: Jeg er overlykkelig, og kjempeglad for at alt bryet med fjerning av blad de tidligere årene ser ut til å ha gitt resultater.


The Dark Lady er en Austinrose fra 1991
Blomsterstørrelse: 8 cm
Duft: Sterk og søtlig
Blomstring: Remonterende
Høyde/bredde: 80cm/1 m
Herdighet: H2 - H3

4 kommentarer:

Inger sa...

Tänk vad vi kämpar med våra rosor för att de ska må bra och överleva. Men det är mödan värt. Bernstein Rose, i ditt förra inlägg, har en speciell, fin färg, men en färg som man kanske lätt kan tröttna på? Mycket fina bilder har du! Ha det gott!

Margrethe sa...

Rosen er fantastisk. Godt den er sunn i år, kjedelig med syke roser! Og så kjekt det er å se at den springer ut når du har måttet pleie den med omhu! Utrolig hva som går.

Min Verden Hanne sa...

Så nydelig blogg og så mye nyttig for meg :) Det var fint jeg fant deg gitt. Du åker rett inn på listen min og jeg skal følge deg videre. God helg. Hanne

Kathrine sa...

Flott roseblogg du har! Og så bra at spjelkingen gikk så bra. Jeg har en persian yellow som har sopp. Har ikke plukket av bladene, men kanskje verdt et forsøk? Tror dessuten den står litt trangt, og så skal den ha lite næring etter som jeg har lest meg til. Her er jorda kraftig.
Da går jeg ut og tar av de stygge bladene:))