torsdag 4. juni 2009

Lus på rosene

Alle som har roser vil en eller annen gang oppleve at lusene også liker roser. Lus er en del av økosystemet og for noen som f.eks fugler og marihøner er de en del av kosten. For oss som gjerne vil ha rosebuskene så plettfrie som mulig er de nok heller en pest og en plage som vi gjerne kunne vært foruten. Lusene finner vi ofte på spede skudd og knopper. De kan gjøre stor skade hvis de er mange nok og ikke blir fjernet. De suger bokstavlig talt saften ut av plantene, noe som kan medføre forkrøplede blomster, men når det er sagt så kan ikke lusene drepe en godt etablert plante. Lusene legger fra seg ekskrementer som igjen er grobunn for svartduggsopp, og de kan også føre med seg virussykdommer.
Luseangrepene kan variere i omfang fra år til år, og det er ikke sikkert at det er samme rose som blir rammet hvert år heller. I fjor var min 'Mme Plantier' sterkt plaget med lus, men i år har jeg bare sett et par knopper med lus og hun er en stor dame her i hagen. Nei i år har lusene lagt sin kjærlighet på 'Abraham Darby' og det spørs om det blir noen særlig pen blomstring på han i år. Og så er det noen roser som nesten aldri får lus eller andre sykdommer. 'Frühlingsgold' er en slik rose og heller ikke Rugosa hybridene blir særlig hardt rammet.
Lusene kan bekjempes med insektsmidler, de er å få kjøpt på ethvert hagesenter, eller de kan fjernes manuelt. Insektsmidlene er dyre å bruke hvis man har mange roser, dessuten er de giftige for mer enn lusene. Manuell fjerning gjør jeg ofte samtidig som jeg rusler rundt i hagen. På slike runder hender det at jeg oppdager små luseangrep og da klemmer jeg dem i stykker med fingrene. De første gangene synes jeg det var direkte ekkelt, men det er utrolig hva man venner seg til. En annen måte er å spyle dem vekk med hageslangen, men jeg har ofte lurt på den metoden og undrer meg på om ikke lusene da bare klatrer opp i busken igjen så snart hageslangen har snudd ryggen til for å si det på den måten?
Jeg ønsker meg en hage så fri fra giftige stoffer som mulig så jeg bruker ikke de giftige insektsmidlene selv om de sikkert er langt mer effektive enn mine metoder.
Nå blir jeg ikke hysterisk av noen får lus her og der, fuglene som holder til her i hagen skal få sitt og marihønene likeså, men det finnes en grense for hva jeg kan tolerere, og blir det for ille så tyr jeg til mine hjemmelagede luseknekkere.
Grønnsåpebaserte sprøytevæsker bruker jeg en del. Det finnes mange oppskrifter, men jeg er ikke alltid så nøye med målene når jeg blander. Det viktigste er at forholdet mellom dem er så nogenlunde tror jeg. Når man har blandet noen ganger etter oppskrift så blir det gjerne at jeg gjør det litt på slumpen, omtrent som med vaffelrøre kan du si.


Oppskrift 1
1-2 spiseskjer grønnsåpe blandet med 1 liter vann

Oppskrift 2
2 dl flytende grønnsåpe
1/2 dl eddik
2 1/2 dl vann - bland og sprøyt. Her kan man eventuellt erstatte eddiken med rødsprit.

Jeg har kommet over en oppskrift basert på rabarbra som jeg har tenkt å prøve ut.

Oppskrift 3
1 kg. rabarbrablader
1 l. vann
Dette skal kokes i en time og så tilsettes 1/2 dl. flytende grønnsåpe utrørt i 1/2 dl. vann.
Blandingen siles og kan så brukes som spray på rosene.

Lykke til med rosene og farvel til lusene!

7 kommentarer:

Ninni sa...

Så kjekt med luseinnlegg, selv om jeg forventet meg en vakker rose da jeg åpnet bloggen din :)

I min vaffelrøre er det 10% grønnsåpe og 10% rødsprit. Jeg begynte sprøytingen forebyggende med en gang bladene viste seg, og bank i bordet, jeg har enda ikke hatt luseangrep. Louise Odier pleier alltid å være først ute med lus og så følger det ene etter det andre med den. Det hadde vært moro om jeg hadde knukket gåten!

lavendel mio sa...

Koselig med luseinnlegg:))
Gikk forbi en av rosene mine på vei inn...og kneip lusene med fingrene:))
Ellers så er det grønnsåpe og rødsprit det går i her også. Men skal en ha roser må en ha seg en runde daglig og gosnakke med de:))
Ønsker deg en nydelig helg:)

Landliv sa...

Topp med denne oppskriften!!

Margrethe sa...

Lus er ikke noe artig! Ekle kryp, men de blir som regel borte utover sommeren en gang.

Inger sa...

Tack för dina tips! Ha det bra!

Roses and stuff sa...

Det är bra med giftfria sprayer - såpa i olika blandningar är faktiskt effektivt!
Katarina

Anonym sa...

Takk for råd mot roselus! Jeg tror forresten jeg vet hva villrosene dine heter: Rosa Rugosa!