lørdag 27. juni 2009

Gerbe rose og Alberic Barbier i blomst

Gerbe rose ble bestillt hos Rosa Røyse på en ferietur i 2005. Den var en ynkelig sak de første årene. Året etter planting så den nærmest livløs ut, men kom seg litt utpå sommeren. Den var stygg i bladene, med mye vissent og brunt, likevel klarte den å produsere en blomst.
Nå ser den frisk ut og har lagt godt på seg, selv om den ikke er noen racer til å vokse.

Her klatrer den sammen med Alberic Barbier som ble plantet året etter. Alberic Barbier vokser dobbelt så fort, så her må jeg passe på så den ikke tar hele plassen alene

Gerbe Rose er en wichurana slyngrose, opphav er Fauque, 1904
Foreldrene til Gerbe Rose er Rosa wichurana og 'Baronne Adolphe de Rotschild'
Blomsterstørrelse: 8 cm
Duft: Sterk og søtlig
Blomstring: I roseboka mi står det engangsblomstrende, men den blomstrer lenge og det kommer nye blomster utover i sesongen. Det første floret er likevel størst.
Høyde/bredde 4m/2m
Herdighet: H3

Den vokser som sagt sent og nå etter 4 år er den ca 1,5 m høy og 1m bred.

Alberic Barbier er også er wichurana slyngrose. Knoppene er gule og når den springer ut falmer blomsten ganske fort til hvit. Bladene er ganske små, blanke og friske.

Jeg liker denne rosen for dens voksevillighet, sunnhet og duft.

Alberic Barbier er foredlet av Barbier, 1900
Foreldrene er Rosa wichurana og 'Shirly Hibberd'
Blomsterstørrelse: 8 cm
Duft: Sterk og god
Blomstring: I roseboka mi står det engangsblomstrende fra midtsommer, på arket med beskrivelse av rosen fra Rosenposten dk - hvor jeg har kjøpt rosen står det remonterende. Jeg har ikke noen notater fra tidligere og husker ikke helt hva som er rett. Men det kan jeg jo finne ut nå i år.
Høyde/bredde: 5m/4m i følge roseboka, 2x3m i følge rosenposten. Jeg tror roseboka har rett for her er den på god vei og må sikkert være 3m høy.
Herdighet H2

4 kommentarer:

Inger sa...

Jag gillar båda dina rosor, särskilt 'Alberic Barbier'. Har provat både för länge sen utan framgång, ej häridga i min zon, jag har svensk zon 4. Jätteintressant att du skriver om dina erfarenheter av rosodling. Dina bilder är superbra!

Ninni sa...

Det er så verdifullt å lese roseportrettene dine med egne erfaringer Juni :) Jeg hadde Gerbe rose på listen min da jeg skulle velge klatreroser til det nye rosebedet mitt i fjor. Er glad for at jeg valgte bort denne pga den sene veksten. Mine tre utvalgte ble Alchymist, Weilchenblau og Mme Alfred Carriere. Spesielt førstenevnte er blitt stor!

Nå er vi midt i den vakreste tiden på året, jeg nekter å reise bort i juli og gå glipp av den spennende og deilige roseblomstringen :)

AnnA sa...

"Gerbe Rose" är en av nykomlingar i år för mig, och den rosen hoppas jag på...Jag har sett den i en annan trädgård där den är helt fantastisk: c.a 2 m hög och 1,5 m bred...Jag har för mig att den ska vara remonterande, och att din andra ros "Alberic Barbier", är eng.blommande.
Ha en skön söndag!
Hälsn
AnnA

Margrethe sa...

Åh, "Gerbe rose" falt jeg for! Flott de andre også, men noen bare her "det" :)

Koselig med en blogg kun om roser!

Ha en fin sommerkveld! Hilsen Margrethe