lørdag 4. juli 2009

Mme.Victor Verdier

Mme. Victor Verdier ble plantet i 2006 og kom til meg fra Danmark og Rosenposten. Hun er en av flere roser jeg importerte dette året.
Hun har nydelige blomster som skifter i farge ettersom dagene går. Duften er det ingenting i veien med, den er bare herlig. Men hun blir ofte plaget med svartflekk og den begynner tidlig. Svartflekken skjemmer både fordi den gir stygge blader og ettersom jeg plukker av alle de bladene jeg ser som er angrepet blir hun stående der med grener som er nesten bladløse. Det er heller ikke pent.
Hva skal en egentlige gjøre med denne sykdommen?
Noen eksperter sier at man skal plukke blader for at ikke sykdommen skal overvintre i jorden og forsette spredning på denne måten, mens andre sier at man bare skal la være fordi rosen vil lege seg selv om den får lov.
Tanken er visst at når de soppbefengte bladene går i jorda så skal rosen danne antistoffer mot sykdommen.
Det er ikke så lett når ekspertene ikke er enige.
Jeg plukker bladene så godt jeg kan, og håper det hjelper på samme måte som det hjalp med den rustsyke 'The Dark Lady' .
For et par år siden var min 'Louise Odier' også mye plaget med svartflekk, da plukket jeg så mange blader jeg kunne pluss at jeg gav henne litt treaske på høsten og våren. I dag er hun nesten fri soppen. Jeg tror at den gode Mme. Victor Verdier også skal få litt treaske av meg så får jeg se om det kan hjelpe.


Mme. Victor Verdier er en remontant rose foredlet av Verdier - 1863
Duft: Kraftig og god
Blomstring: Remonterende
Høyde/bredde: 90cm/120cm
Herdighet: Det er ikke oppgitt noe herdighets sone i plantebeskrivelsen hos Rosenposten annet enn at den er hardfør.

4 kommentarer:

Margrethe sa...

Sykdom på roer er ikke kjekt. Men det var en vakker rose jeg ikke kjente til fra før.

Jeg har også lurt på å importere roser fra rosenposten, men synes det virker litt omstendelig. Men til neste år, kanskje :) Ser det er mange som gjør det.

Ha en fin helg i din flotte rosehage!

Hilsen Margrethe

Solveig sa...

Kan dessverre ikke hjelpe deg med råd her. Har ikke så lang erfaring på området, men at det er fortærende med sykdom, det vet jeg!
Håper du finner ut av det:-)
Ha en flott sommerkveld.

Hilsen Solveig

Inger sa...

En så tjusig och exklusiv ros, synd att den är sjuk. Svartfläcksjuka är ett elände, jag har provat med tricoderma svamp men det har gett möjligen en svag förbättring. Jag är lika rådvill som du. Svartfläck har jag enbart på 'Prairie Dawn', brukar komma efter första blomningen och då spelar det mindre roll. Jag kämpar mot rosrost som jag tycker är ännu värre. Kom till mig för några år sen. Behandlade med svavel, blev bättre någon sommar och sen sämre igen. Känns som att inget hjälper, kommer att pröva din metod med träaska. Ha det fint!

Ninni sa...

Treaske var et råd jeg skal teste ut. Mine roser får nesten alt av sykdommer, nå er jeg veldig plaget med meldugg på et par historiske roser. Det skader jo ikke å strø ut aske, vel verdt et forsøk!