fredag 9. april 2010

Greinbrann og beskjæring.


Ninni hadde for noen dager siden et veldig godt innlegg på bloggen sin om beskjæring av roser. Anbefales!
Jeg har ikke pleid å starte så tidlig som hun antyder, men ser jo at det har sine fordeler med tidlig beskjæring om vi bare unngår sterk nattefrost den nærmeste tiden.
I år har jeg tenkt at jeg skulle forsøke hennes metode på noen av rosene mine. Dvs at jeg starter med beskjæring av de rosene som står lunest til og derfor kommer tidlig i vekst. Men jeg har så mange roser og så få krefter at jeg regner ikke med at alle blir beskåret før de berømmelige museørene kommer.
En annen ting som har opptatt tankene den siste tiden er "greinbrann" Det er en soppsykdom etter hva jeg har lest meg til, men jeg vet ikke så mye om den. Nå lurer jeg på om det er noen som kan fortelle meg om det er greinbrann på disse stilkene på bildene her, eller er det skader som følge av en kald vinter? Eller noe helt annet? Jeg skulle ønske noen kunne fortelle meg mer om greinbrann. Hva skjer med rosen hvis den er angrepet av greinbrann og ikke blir beskåret? Er greinbrann smittsomt?

4 kommentarer:

Inger sa...

Tror att du menar barkfläcksjuka på svenska. Ett utdrag från Svenska Rosensällskapets hemsida:

Barkfläcksjuka

har under senare år blivit ett stort problem för många hängivna odlare av engångsblommande rosor och klätterrosor. Sjukdomen yttrar sig som mörka fläckar på stammarna vanligen nära marken och ofta runt bladknoppar och taggar, men de kan också dyka upp var som helst på skotten. I gränsen mot frisk vävnad är fläckarna lilaröda. Efter hand utvecklas sporer i såren som då blir gråvita. Svampen växer in i stammen och kan täppa till kärlen så att grenen dör. Den växer till under vinterns tövädersperioder, och angrepp som inte uppmärksammas på hösten kan ha hunnit bli stora innan våren. Ofta kan man på våren se att bladen på vissa grenar utvecklas senare och långsammare än andra. Undersöker man de nedre delarna på en sådan gren hittar man vanligen typiska barkfläcksjukesår. Om man inte skär bort grenen kommer tillväxten stanna av och de ofta endast halvt utslagna bladen vissnar och grenen dör.

Barkfläcksjuka gynnas av överdriven kvävegödsling, av tät växt och av vintertäckning, särskilt med material som inte är helt torrt. Tidigare skador, mekaniska eller efter mjöldaggsangrepp, kan bli inkörsportar för svampen.
I första hand bör man så långt möjligt försöka förhindra angrepp genom att årligen gallra ur sina rosor, endast vintertäcka rosor som annars har svårt att övervintra nöjaktigt, gödsla förnuftigt och skära bort angripna partier helst innan sporer hunnit utvecklas. Noggrann bortskärning av mjöldaggsangrepp ingår i åtgärderna för att förhindra barkfläcksjuka. Fläckar som ännu är små och mörka kan man kanske försöksvis pensla med något svampmedel. Det är emellertid osäkert vilken effekt detta kan ha. Redan på senvintern bör rosorna inspekteras och angripna grenar skäras bort. Växtdelar som är infekterad med barkfläcksjuka ska för säkerhets skull brännas och inte läggas i komposten. Ständigblommande och remonterande rosor skärs rena från alla fläckar vid vårbeskärningen och hos dessa behöver barkfläcksjuka knappast vara något problem.

Rosor i god växt, på bra, väldränerad och gärna varm jord, med god näringsbalans och i luftigt läge klarar sig förstås bättre från alla sorters svampsjukdomar. Alltför gynnsamma omständigheter och snabb tillväxt kan dock göra rosorna känsliga för framför allt mjöldagg och barkfläcksjuka.

Hälsningar Inger

Margrethes hus og hage sa...

Jeg har ikke greie på greinbrann, dessverre.
Her har jeg gått over en del av rosene allerede, jeg har aldri hatt tålmodighet til å vente på bjørka. Men det er sikkert lurt. Samtidig må jeg si det har alltid gått bra å ta de i april. Men det er vel en sjanse å ta...Kanskje?

Uansett er det ikke lenge før det er tid for blomstring. Jeg kan nesten ikke vente :)

Ha en fin helg. Hilsen Margrethe

IngunnBW sa...

Greinbrann er en del utbredt på gullpil. Det arter seg som rød/lilla/brune flekker tidlige om våren, spesielt rundt knopper. Man fjerner hele grenen som er utsatt for soppangrepet og håper det beste... Det kan i verste fall ta livet av treet. Jeg vil tro at greinbrann arter seg på samme måte på roser. Jeg har ikke sett greinbrann på roser, men dine flekker ser mistenkelige ut Legg ut spørsmål og bilde på hagegal? Da får du raskt vite hva hva det er :)

Min Verden sa...

Jeg fant en veldig nyttig link ifht. rosekunnskap. Veldig nyttig :)

http://www.huseierne.no/upload/Hus%20og%20Bolig%20dokumenter/2005%20nr.%203/Stell%20av%20roser.pdf

Hanne