onsdag 21. april 2010

Aloha spirer


Ikke alt er bare svart i rosehagen! Aloha som er en gammel rose i hagen, jeg tror den har vært her i nærmere 20 år, spirer nå på nytt. For en stund siden var jeg nødt til å klippe den helt ned på grunn av greinbrann. Jeg gleder meg enormt over å se nye skudd på veg opp av jorden rundt det som er igjen av den gamle stammen. Aloha er en rose som vanligvis vokser seint men her er den nå en av de første med så store og helt nye skudd.
Hvorfor rosene mine er blitt så hardt angrepet av greinbrann funderer jeg mye på. Noen sier at det kan skyldes overgjødsling eller bruk av kunstgjødsel. Det kan godt være at greinbrann kan oppstå som følge av disse tingene, men i allefall skyldes ikke utbruddet i min hage dette. Jeg har aldri brukt kunstgjødsel i hagen min og den begynner å bli noen år gammel etter hvert. For mye gjødsel tror jeg heller ikke det skyldes, men nå er jeg ikke så pretentlig at jeg veier gjødsla før den brukes så helt sikker kan jeg ikke være. Det jeg vet er at i fjor brukte jeg Hel-gjødsel for første gang og at vi har hatt en ekstrem vinter i forhold til det som har vært vanlig her de siste 20 åra minst. Jeg kan nok fundere og fundere, men har funnet ut at svaret får jeg kanskje aldri, det beste er å gripe tak nå og få bukt med elendigheten, glede meg over de rosene som fremdeles er friske og også huske på å nyte de blomstene som ganske sikkert kommer!

4 kommentarer:

Berit sa...

Helgjødsel er kanskje for en stor del hønesgjødsel??? Jeg har også brukt det, men uten å tenke over om det har resultert i mye greinbrann. Bra at Aloha sier hallo!

Ninni sa...

Ja, se der kommer den første spiren :) Jeg er sikker på at dette bare er den første av maaange! Håper det i alle fall :)

Det er så merkelig dette med greinbrann. Jeg gjødsler omtrent som deg, men har aldri (bank i bordet) opplevd sykdommen på mine roser. Egentlig sjelden jeg hører om det i det hele tatt, synes jeg.

Inger sa...

Så skönt att din 'Aloha' växer med nya fräscha skott. Övergödsling är ju inte bra, pga att rosorna växer för fort/mycket och därför kan bli mer mottagliga för sjukdomar. Rosor vill inte ha så mycket kväve. Inte heller är det bra att täcka rosorna så att det blir för tätt kring grenarna, har förstått att då kan barkfläcksjuka utvecklas.
Ha det gott!

Marit -Tusenfryd sa...

Inger:
Jeg dekker aldri noen roser så det skyldes heller ikke det.
Her har vi vanligvis så milde vintre og tidlig vår og lite tele så det har aldri vært nødvendig med dekking.