tirsdag 13. oktober 2009

Rosenresli en klatrer av rang.

Rosenresli er en av mine yndlingsklatrere. Den vokser utrolig hurtig og mye på en sesong, og det gjør den ikke mindre attraktiv at blomstene også er mange, vakre og med duft.
Det første bilde er tatt for et par dager siden og det andre i juli måned.

Rosenresli blomstrer rikest i første flor, men den har alltid noen blomster hele sesongen igjenom. Blomstene er fine i vase og holder ganske godt. Den enkelte blomst er forholdsvis løs når den er helt utsprunget, som knopp har den en flott stilkroseform.
Det eneste aberet med rosen er at den er nokså sprø i greinene så de knekker forholdsvis lett i sterk vind. Den er imidlertid så voksevillig at det tar ikke lange tiden før nye greiner har vokst ut. Jeg husker et år vi hadde noen voldsomme vinterstormer som nesten brakk ned hele rosen. Da våren kom måtte den klippes nesten helt ned, men i løpet av sommeren hadde den igjen vokst nesten til taket.


Opphav: Kordes - 1986
Foreldre: En frøplante etter New Dawn og Prima Ballerina
Blomsterstørrelse: 8 - 9 cm
Duft: Nydelig og ganske sterk
Blomstring: Rikest i første flor, senere alltid noen blomster til langt på høsten
Høyde/bredde: Jeg finner sparsomme opplysninger i rosebøkene mine, men Lennart Mellbys rosebok "Roser i Norge" står størrelsen angitt til 100 - 125 cm. Det stemmer overhodet ikke med min rose for nye skudd vokser flere meter hvert år. Den omtrentlige høyden hos meg er nok 3-4 meter og bredden vil jeg anslå til 2-3 meter.
Herdighet: Melbye anslår H3-4
Rosenresli er visst nok synonym med 'Love's Song'.

6 kommentarer:

Berit sa...

Nydelig bekjentskap!

Inger sa...

Jag har saknat dina rosor!
Här kom en fin klätterros som jag förstår att du tycker mycket om.
Ha det gott!

Hanne sa...

Oj, oj! Denne kjøpte jeg i høst! Kjekt å høre at du liker den, men jeg håper ikke min blir 3-4 m! Har plantet den frittstående med støtte av en obelisk...

Marie sa...

Nydeleg rose dette :)

Margrethes hus og hage sa...

Den var flott! Kjekt når de vokser fort og gjør litt ut av seg, så lenge plassen tillater det.

Ønsker deg en fin kveld! Hilsen Margrethe

Thusnelda sa...

Fristande å prøve den sjølv om her er sone 5 , av og til går det bra i alle fall nokre år. Takk for helsing på bloggen min. det gjer meg så glad. Rosenresli var så flott, og når den dufter blir det ekstra poeng.