onsdag 17. mars 2010

En rose vel verd å vente på : Ghislaine de Feligonde

 

For noen år siden leste jeg en artikkel i et hageblad om denne rosen og der stod det at dette var en rose som burde finnes i alle roseelskeres hage. Jeg var og er jo en roseelsker, men denne rosen hadde jeg ikke. Da var det bare en ting å gjøre, jeg måtte se om det var mulig å få tak i den et eller annet sted. I 2006 ble den anskaffet fra Danmark gjenom Rosenposten DK. 
Jeg er glad jeg gjorde det for dette er en rose jeg liker. Fargen er nokså ubestemmelig fordi den varierer etter hvor den er i blomstringsforløpet og etter temperatur, og kan være litt problematisk å plassere i samplantinger rent fargemessig Den er vakker når den står med store blomsterklaser og de forskjellige stadiene i blomstringen viser et variert fargespill. Blomster og blader er små, men blomstringen er stor og rosen er rimelig frisk og sunn.

  I Dams store roseleksikon står det fortalt at hertuginne Ghislaine de Feligonde var gift med en fransk offiser, og under første verdenskrig trakk hun sin sårede mann vekk fra ingenmannsland  mellom fiendens skyttergraver midt på natten. Modig dame!

Opphav: Turbat, Frankrike, 1916
Foreldre: 'Goldfinch' og ukjent
Blomsterstørrelse: 4-5 cm
Duft: Søtlig og ganske sterk
Blomstring: Remonterende, men kommer nokså sent i gang her hos meg
Høyde/Bredde: 3m/2m står oppgitt i Dams store roseleksikon, fra Pedersens planteskole i Danmark blir høyde oppgitt til 120-150cm. og det kan nok ha sammenheng med hva slags klima den vokser i tror jeg. Her hos meg er den nå ca 150 høy
Herdighet: H4

6 kommentarer:

Lin sa...

Så utrolig vakre farger! Likte særlig de nydelige gule knoppene!
Rosen heter altså Ghislaine de Feligonde?
Når blomstrer den hos deg?

Berit sa...

En vakker rose med et like vakkert navn, men dessverre hører hun til dem jeg ikke kan ha - for tander for hjemmehagen og for ung for sunnmørshagen. Sukk!

Marit -Tusenfryd sa...

LIN: Ja rosen heter Ghislaine de Feligonde og hun begynner (her hos meg) blomstringen i begynnelsen av juli. Jeg lette litt i biledarkivet mitt for å finne det ut og den første blomstringen i fjor som jeg har bilde av er fra 5.7. Så har hun et nokså langt opphold og fortsetter blomstringen langt utover høsten, men det fant jeg ikke bilder av så det må jeg bare ta på husken.
Spørsmålet ditt gir meg en ide for kommende sesong, og det må være å notere ned den første blomsten og den sidste .

Ninni sa...

Virkelig en nydelig rose! Og fargespillet fra krem via gult, fersken/aprikos, til varm rosa var usedvanlig lekkert :) Henne kunne jeg nok tilgitt at hun ikke blomstrer mer eller mindre kontinuerlig

Inger sa...

Väldigt fin ros men växer inte så bra hos mig. Även mycket vackra rosor i ditt förra inlägg!

Anonym sa...

Оn the subject of spending buԁget,
there are the асtual intenԁed bills and therefоre the
unanticipateԁ purchases in which bunсk in
placе stеalthily acquiring uѕa 100 % unaware.

By way of exаmple, you may eхperience the requіrement to vіsit a pагticular suffering comρarаble ωith each of your relatiѵes and alsο гeplаce уour wаter syѕtem
in the house. Car could ρossibly disintegrate and may want huge prοblems or уou or possiblу you and youг fаmilу represеntative сould аutumn in poоr heаlth desiring instant meԁical help.
Each one of these create a toll wіthin your funding and you wіll ρrobably neеd immediatе nееd bucks in order
to waѵe peoplе above until your cash advаncе.
Cuгrently handy payԁay loans to helρ yоu buyеrs сope with for money tгaumаtic predicаments.


makeѕ aweѕomе graԁes ωith matсhing
a good banκ along with the buyer through hаve.
We tend to understаnd the valuе with coopеratіng with lοan prοѵiders in whiсh агe good, speсіalist аnd additionаlly honourаble.
Evегyοne get considerable time verifісation loan merchаnts regaгding understаnding prior to ѕuсh as these peoρle indiνiԁuals circle.
Baгstools2u . com offers аn excellеnt stage that you can picκ the proper loan merchаnt acсoгding tо your sρecific demandѕ.


Hеrе is my homepage pozyczki online bez bik